Ayurvédikus jóga Pécs szívében

Lehetnek hasonlóságok, de mindenki más és más, így a jóga gyakorlásának módja is különböző lehet.
Valakinek lassabb és gyengéd, míg másnak dinamikusabb gyakorlás ajánlott.
Megeshet, hogy jógagyakorlásunk alkalmával túlpörgetjük magunkat vagy éppenséggel nem lépünk át kicsit se komfortzónánkon, így a „várt” eredmény is elmarad. Ilyenkor csökkenhet a motiváció, vagy a nem személyre szabott, tudatos gyakorlás akár sérülésekhez is vezet.

A Jóga hagyományos útjait elengedhetetlennek tartom, modernebb változatait pedig hasznosnak, hiszen mindenki más és más személyiség így a különböző megközelítésből ihletett változatok segítenek, hogy minél több ember érdeklődését felkeltse.

De kezdjük az elején!

Mi az AYURVÉDA?

Ez az Indiából származó, 5000 éves gyógyászati rendszer, az embert és az életet holisztikusan (a teljességre, az egészre törekvő) megközelítő tudomány már ősidők óta ismert megelőző, gyógyító, regeneráló, fiatalító, közérzetjavító és akár terápiás célból is igénybe vehető tulajdonságairól. Gyakorlatait mai napig alkalmázzák, mert kultúrától vagy hitrendszertől függetlenül működnek.
Az ayurvedikus gyógyászatot az Élet Tudományának is nevezik. A világ legrégibb és legidőtállóbb, természetes egészségmegőrzési rendszere, mely káros mellékhatások nélkül biztosít lehetőséget az egészségi állapot javítására és a betegségek megszüntetésére.

Mi a JÓGA?

A mai, szinte már követhetetlenül felgyorsult és ingerekkel teli világunkban, sokak számára a jóga, mint egy, a testet erősítő és nyújtó, különböző pozíciókból álló feladatsorozat vált elhíresülté.
A fizikai testet vitathatatlanul edzi, ám ez csak egy töredéke a jóga valódi tárházának.

A jóga egy életmód. Sokkal több rejtőzik benne, mint felszínes gyakorlatok.

Az etikai, morális elvek többek között felkészítenek és megtanítanak, hogy hogyan tarthatunk ki hosszan és kényelmesen bizonyos testhelyzeteket, miközben a légzésünkre figyelve visszanyerjük érzékszerveink felett a kontrolt, így koncentrációnkat fejlesztve, olyan meditatív állapothoz segít hozzá minket, ahol a külvilág és a kettősség megszűnik, tudatunk éber és letisztult. Ezt az tudatállapotot csakis a tiszta, benső csend tudja kifejezni.

Mi az AYURVÉDIKUS JÓGA?

A Jóga és az Ayurvéda aligha szétválaszthatók egymástól.
Az öt elem (föld, a víz, tűz, levegő és az éter) nem csak az ayurvéda, de a legtöbb gyógyászati tudomány (pl.: kínai orvoslás) alapja is.

Ennek az 5 elemnek a kiegyensúlyozására törekszik az Ayurvéda. Ha az egyik vagy több elemből többlet vagy éppen hiány van jelen a szervezetünkben, az egészségromláshoz vezet. Ezt az egyensúlytalan állapotot érzékelhetjük mentálisan, fizikailag vagy éppen lelkileg.

Az ayurvédikus jóga során a benned működő elemeket hozzuk egyensúlyba, a jógában fellelhető megannyi eszközzel.

Hogyan működik

A jógában (és mint minden másban is) a benső munka épp olyan fontos, mint amit a felszínen lát az ember egy egy póz megnyilvánulásában.
A fizikai test és a légzés tudatos figyelése, valamint az elme közös munkája, olyan egységet hoz létre, ami által megtapasztalhatjuk a jóga valódi gyógyító és az egészséget fenntartó tulajdonságát.

Ahogy testünk erősödik és egyre hajlékonyabbá válik, avval párhuzamosan elménk is rugalmasabbá és alkalmazkodóvá alakul, aminek eredményeképpen érzelmi életünk is kiegyensúlyozódik.
Hiszen a test, az elme és a szellem elválaszthatatlan egységként működik együtt. Egyik sem változik úgy, hogy ne le lenne hatással a másikra.

Használjuk, illetve állítsuk elménket a mi oldalunkra. Hiszen már tudjuk, hogy minden fejben dől el!
Egy aprócska lépés szándékunk és a változás felé nagyobb, mintha egyáltalán nem mozdulnánk!

A hozzáállás teremti meg az alkalmasságot!

Janetka Nelli

Mire jó és kiknek

Legyen az megelőzés vagy valamilyen fizikai, mentális, illetve lelki probléma kezelése, nehéz olyan területet

találni életünkben, amire a jóga ne jelentene valamiféle megoldást vagy segítséget. Olyan embert pedig még nehezebb találni, akinek a jóga ne válna hasznára.

A módosítások határtalan skálájának és a jóga széles eszköztárának köszönhetően, olyan személyre szabott programok dolgozhatók ki, amik bárki számára lehetővé teszik a jóga gyakorlását.
A kérdés egyedül az, hogy valójában mennyire szeretnénk a változást és hogy merünk-e és hajlandók vagyunk-e kimozdulni a már megszokott és biztonságosnak tűnő komfortzónánkból.

A jóga többek között alkalmaz egyszerű és bonyolultabb jógapózokat, légzőgyakorlatokat, relaxációt, meditációt, figyelembe véve az orvosi diagnózisokat és a holisztikus tényezőket. Alkalmazható számos idült betegségben, kóros állapotban és használható más terápiákkal összekapcsolva.

Mindazoknak, akik

 • merev vagy hajlékonyabb izomzattal rendelkeznek
 • idősek vagy fiatalok
 • eddig szinte egyáltalán nem vagy rendszeresen sportoltak
 • teljesen kezdők vagy haladók
 • szeretnének fogyni vagy súlyt szeretnének felszedni
 • hiper vagy kevésbé aktívak
 • hívők vagy ateisták
 • kevés vagy sok szabadidővel rendelkeznek
 • egészségesek vagy valamilyen betegséggel, illetve állapottal küzdenek
 • Igazából bárkinek, akit kicsit érdekel vagy valamiféle kifogással élve úgy gondolják, nekik nem való a jóga.

 

Kerala, India – 2019

Közös munka 

Az első konzultáció alkalmával megtörténik az Ayurvédikus személyiség megállítása és az állapot felmérése.
A jógázó személyes céljait és igényeit részletesen átbeszélve és azokat figyelembe véve összeállítjuk a személyre szabott programot, annak elemeit, a találkozások körülbelüli számát és gyakoriságát.

Biztonságos, bensőséges hangulatú jógaórák tematikusan épülnek egymásra.

 

 

 

Ayurvédikus jógában ötvözve használjuk az alábbi elemeket:

 • Az Ayurvéda 5000 éves tudománya többek között segít a konzultációk és a feladatok teljes személyre szabottságában.
 • A fizikai testet tisztító gyakorlatok (shat kriyas), hatékonyabbá teszik a salakanyagoktól való megszabadulást.
 • A jóga ősi, elméleti tanai (yama, niyama), irányt mutathatnak és többek között felkészítik a ez elmét a változásra.
 • A jógapózok (asana) átmozgatnak, masszírozzák a belső szerveket, serkentik a keringést, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek és az idegrendszer működését.
 • A különféle légzőgyakorlatok (pranayama) javítják, kiegyensúlyozzák az összes szerv oxigén ellátottságát, anyagcseréjét, ezáltal vitalizálnak és segítenek a stresszoldásában.
 • A relaxáció segítségével (yoga nidra) létrejön a pihentető, tökéletes ellazulás állapota, ahol a szervezet megszabadul a stressztől, annak káros következményeitől és regenerálódik, így érvényesülni tud a vegetatív (autonóm) idegrendszer önszabályozó, öngyógyító mechanizmusa,

  Janetka Nelli

 • A személyre szabott, a testnek és személyiségtípusnak megfelelő étrend a szervezet igényeit követve segíti a tápanyagok és a vitaminok megfelelő felhasználását, beépülését testünkbe, így járulva hozzá a megfelelő emésztéshez, közérzetünk és életünk javításához, sőt az élettartamunk meghosszabbításához.
 • A napi és a szezonális rítusok, a személyre szabott napirend könnyed rendszert visz az életünkbe, amik mentén élvezet haladni.
 • A koncentráció a meditáció első fázisa. A koncentrációs gyakorlatok segítenek, hogy életünk számos területén valóban jelen tudjunk lenni. Ez számtalan előnyt hoz mind az életedben, mind a karrieredben, sőt még az egészségedre is jó hatással van. Megeshet, hogy néhány percnél, akár néhány másodpercnél tovább nem tudjuk fenntartani koncentrációnkat, illetve aktív figyelmünket. De ez változtatható!
 • meditáció közvetlenül a tudatunkra hatva, azon keresztül segíti a gyógyító jellegű változások létrejöttét, az elménkben és a fizikai testünkben egyaránt.
 • A mudrák szimbolikus kézmozdulatok vagy kéztartásoktudományos megközelítésben pedig eszközök, melyek befolyásolják a tudatalatti reflexeket és az ösztönös szokásmintákat, amelyek az agytörzs környékéről erednek. Finom szintű, nem intellektuális kapcsolatot hoznak létre ezekkel a területekkel. Minden egyes mudra eltérő kapcsolatot létesít és éppen ezért különbözőképpen hat a testre, a tudatra és a szellemre.
 • mantra elmélete azon az elven alapul, hogy a ha ngok, betűk és a szótagok bizonyos pszichikai és mentális rezgéseket fókuszálnak magukban. A hangok jelentésüktől függetlenül is hordoznak magukban egy speciális lenyomatot, energiát. Ereje azon képességében rejlik, hogy ugyanabba a tudatállapotba vezeti el a meditálót, mint amit a mantrát először megtapasztaló látó ért el.
Leggyakoribb állapotok, betegségek, melyekben az Ayurvédikus jóga eredményességét az orvosi szakirodalom is alátámasztja:
 • Különféle gerincbántalmak, mozgásszervi betegségek, hátfájás, derékfájás
 • Figyelemzavar és hiperaktivitás
 • Magas vérnyomás betegség
 • Cukorbetegség
 • Hasi puffadás
 • Aranyeresség
 • Emésztési gondok
 • Szorongás
 • Alvászavar
 • Krónikus stresszhatás
 • Asztma
 • Allergiás kórképek
 • Menstruációs zavarok, mióma, ciszta

Helyszín

A magánórák helyszíne:
Pécsett, a Ferencesek utcája 44-ben,

Illetve ONLINE

Árak

1 alkalom 60 perc – 8 000 Ft
1 alkalom 90 perc – 12 000 Ft

Ayurvédikus jógát a következő szolgáltatók nyújtanak központunkban:
 

Fábián Petra

Bejelentkezés:
M: +36 70 230 8655

Janetka Nelli

Bejelentkezés:
M: +36 70 583 7870
E: holisticasambodhya@gmail.com

 
Designed & Developed by Fábián Petra © 2018 Inner arcanum - All Rights Reserved
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com